Kategoriler
Alışveriş Sepetiniz

DHBT SINAVI NEDİR?

DİN HİZMETLERİ ALAN BİLGİSİ TESTİ (DHBT)


Dhbt Sınavına Kimler Katılmaktadırlar?

  • DHBT-1 ve DHBT-2 sınavına  (ortaöğretim) İHL mezunları ve son sınıf öğrencileri, önlisans mezunları ve son sınıf öğrencileri, lisans mezunları ve son sınıf öğrencileri katılmaktadırlar.
  • Adaylar, KPSS’ye katıldıkları öğrenim düzeyinde DHBT’ye katılmak zorundadır. Lisans düzeyinde DHBT’ye katılacak adayların KPSS Lisans Sınavına başvuru yapmaları ve sınavın GENEL YETENEK-GENEL KÜLTÜR oturumuna katılmaları zorunludur.

Dhbt Sınavı kaç yılda bir yapılmaktadır?

  • DHBT sınavı, iki yılda bir kez yapılmaktadır.

Dhbt Sınavında Kaç Soru Sorulmaktadır?

  • DHBT-1 ve DHBT-2 sınavlarında 20’şer soru olmak üzere toplam 40 tane (5 şıklı) test sorusu sorulmaktadır. 40 soruya toplam 60 dakika süre tanınmaktadır.
  • DHBT’nin ilk bölümü (DHBT-1) temel din bilgisi sorularından oluşacaktır ve tüm öğrenim düzeyleri için ortak olacaktır. İlk (20) soru bütün adaylara aynı kaynaktan sorulacaktır.

Dhbt Sınavına Katılmak Zorunlu mu?

İmam-Hatip Lİsesi, Ön lİsans, Linsans mezunlarından; Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde İmam-Hatip, Müezzin-Kayyım ve Kur'an Kursu Öğreticiliği görevlerine ilk defa atanabilmek için DHBT sınavlarına katılmak zorunludur.


Dhbt-1 ve DHBT-2 Sınavının İkisine de Girmek Zorundamıyım?

(DHBT-1) temel din bilgisi sorularını (20 soru) bütün adaylar ortak çözecektir. DHBT-2 sınavında ise  (ortaöğretim) İHL mezunları, önlisans ve lisans mezunları kendi düzeylerine göre (20 soru) ile karşılaşacaklardır. Neticede her iki sınavın sorularını yapmak mecburdur.


DHBT KONULARI NELERDİR?

DHBT-1 Konu başlıkları şunlardır:

a) İslam İnanç Esasları

b) İslam İbadet Esasları

c) Kur’an Bilgisi (Kur’an tarihi, tecvid, Kur’an’ı anlama ve meal bilgisi)

d) Siyer

e) İslam Ahlakı

* DHBT’nin ikinci bölümünde (DHBT-2) İkinci 20 soru  adayların öğrenim düzeyine göre farklılık gösterecektir. Bu sorular, lisans düzeyinde sınava katılacaklar için İlahiyat Fakültesi müfredatını, ön lisans düzeyinde sınava katılacaklar için İlahiyat ön lisans programı müfredatını, ortaöğretim düzeyinde sınava katılacaklar için İmam Hatip Okulları müfredatını içeren sorulardan oluşacaktır.

DHBT-2 Konu başlıkları şunlardır:

a) Tefsir

b) Fıkıh

c) Hadis

d) Akaid & Kelam

e) İslam Tarihi

f) Dinler ve Mezhepler Tarihi

g) Dini Hitabet

Sınav Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Adaylar testteki soruların cevaplarını optik okumaya elverişli cevap kâğıtlarına işaretleyecekler, cevap kâğıtları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Değerlendirme sırasında doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar bulunacak, bu puanların ortalama ve standart sapmaları kullanılarak standart puanlar hesaplanacaktır. Testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde bu soru, ilgili testte en az bir işareti bulunan tüm adaylar için doğru cevaplanmış kabul edilecektir. Bu sınava katılan adayların öğrenim düzeylerine uygun ilgili yılın KPSS puanları yanında, öğrenim düzeylerine uygun KPSSP122, KPSSP123, KPSSP124 puanları da hesaplanacaktır. Adayların KPSS puanları bu kılavuzda yer alan “Değerlendirme” maddesinde belirtildiği şekilde hesaplanacaktır. Bu sınava katılacak adaylar için öğrenim düzeylerine göre hesaplanacak olan KPSSP122, KPSSP123, KPSSP124 puanları, KPSS sonuç bilgileri içinde yer almayacak, DHBT sonuç bilgileri içinde yer alacaktır. Sınav sonuçları her öğrenim düzeyi için (ortaöğretim, ön lisans, lisans) ayrı ayrı değerlendirilecektir. Puanlar 100 üzerinden puanlara dönüştürülecektir. Puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır. DHBT’nin yapıldığı yıl ilgili öğrenim düzeyindeki KPSS Genel Yetenek Testi, Genel Kültür Testi ile ilgili öğrenim düzeyindeki bu sınava ait testte en az bir işareti olmayan adayların KPSSP122, KPSSP123, KPSSP124 puanı hesaplanmayacaktır.

Adayların KPSSP122, KPSSP123, KPSSP124 puanlarının hesaplanabilmesi için DHBT’ye girdiği öğrenim düzeyi ile aynı düzeyde KPSS’ye girmiş olması ve bu düzeyde yapılan KPSS Genel Yetenek Testi ile Genel Kültür Testinde ve DHBT’de en az bir işareti olması gerekir. DHBT’ye girdiği öğrenim düzeyi ile aynı düzeyde KPSS’ye girmemiş adayların veya aynı düzeydeki KPSS Genel Yetenek Testi ile Genel Kültür Testinde en az bir işareti olmayan adayların KPSSP122, KPSSP123, KPSSP124 puanları hesaplanmayacaktır. DHBT sonuç bilgisinde adayların doğru yanlış sayıları ile ilgili öğrenim düzeyindeki KPSSP122, KPSSP123, KPSSP124 puanları yer alacaktır. 

dhbt nedir, dhbt sınavı,dhbt kitabı, dhbt tavsiye,dhbt Ferhat Erdoğan, dhbt soru bankası, dhbt ne zaman, dhbt soruları, 2026 dhbt, dhbt mülakat

din görevlisinin el kitabı, dua rehberi, Din Görevlileri İlmihalli Dua Rehberi, din görevlisi dua, nikah duaları, isim koyma, diyanet duaları, dua kitabı, dua kitabı Ferhat Erdoğan